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Technical Accounting Alert  
Amendments to IFRS 2: Group Cash-settled Share-based Payment 
Transactions 
Introduction  

The IASB published Group Cash-settled Share-based Payment Transactions (Amendments to 
IFRS 2); issued by AASB as AASB 2009-8 Amendments to Australian Accounting Stadnards – 
Group Cash-settled Share-based Payment. The publication amends IFRS 2 to: 

 

clarify the scope of the Standard and the accounting for group cash-settled share-based 
payment transactions in the separate or individual financial statements of the entity receiving 
the goods or services when that entity has no obligation to settle the share-based payment 
transaction  

 

incorporate the guidance in IFRIC 8 Scope of IFRS 2 and IFRIC 11 IFRS 2 - Group and 
Treasury Share Transactions.  

IFRIC 8 and 11 are withdrawn following the publication of the Amendments to IFRS 2. 

Relevant standards 

References are made to standards issued by the International Accounting Standards Board.  The 
Australian equivalent to each standard included in this alert is shown below: 

 

International Standard reference Australian equivalent standard 

     

IFRS 2 Share-based Payments AASB 2 Share-based Payments 

  

IFRIC 8 Scope of IFRS 2 Interpretation 8 Scope of AASB 2 

  

IFRIC 11 IFRS 2- Group and Treasury Share Transactions

 

Interpretation 11 AASB 2 – Group and Treasury Share 
Transactions 

  

The Amendments 
Background 

Paragraph 3 of IFRS 2 required an entity to recognise as share-based payment transactions 
transfers of equity instruments of the entity’s parent (or another entity in the same group) to 
parties that had supplied goods or services to the entity. IFRIC 11 provided guidance on how 
the entity that receives the goods or services from its suppliers should account for such 
transactions in its financial statements. 

Summary of the main amendment 

The main purpose of the Amendments to IFRS 2 is to specify the accounting, in the financial 
statements of an entity that receives goods or services from its suppliers (including employees), 
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* The Amendments to IFRS 2 have amended the definition of equity-settled share-based 
payment transaction to: 

"A share-based payment transaction in which the entity receives goods or 
services (a) as consideration for its own equity instruments (including 
shares or share options), or (b) has no obligation to settle the transaction 
with the supplier." 

for similar arrangements that are share-based and cash-settled when the entity itself does not 
have any obligation to make the required payments to its suppliers.  

For example, consider the following arrangements within a group of companies in which the 
parent entity (not the subsidiary entity) has an obligation to make required cash payments to the 
employees of the subsidiary entity: 

 

Arrangement 1 - the employees of the subsidiary will receive cash payments that are linked to 
the price of the equity instruments of the subsidiary 

 

Arrangement 2 - the employees of the subsidiary will receive cash payments that are linked to 
the price of the equity instruments of the parent of the subsidiary 

Under either arrangement, the parent of the subsidiary has an obligation to make the required 
cash payments to the employees of the subsidiary. The subsidiary itself does not have any 
obligation to make such payments to its employees or provide them with its equity instruments. 

The amendment to IFRS 2 clarifies that an entity that receives goods or services from its 
suppliers (including employees) must apply IFRS 2 even where it itself has no obligation to 
make the required share-based cash payments. 

The subsidiary does not have an obligation under either of the arrangements to settle the 
transactions with its employees. As a result, the subsidiary accounts for the transaction with its 
employees as equity-settled*, recognising a corresponding increase in equity as a contribution 
from its parent.  

The parent on the other hand has an obligation under both of the arrangements to settle the 
transaction with the employees. As the consideration is cash, the parent (and the consolidated 
group) measures its obligation in accordance with the requirements applicable to cash-settled 
share-based payment transactions.  

Withdrawal of IFRIC 11 and IFRIC 8 

The Amendments to IFRS 2 do not change the existing requirements of IFRIC 11. Because 
IFRS 2 was being amended by the project however, the IASB decided that in making the 
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amendments, all the guidance currently found in IFRIC 11 and IFRIC 8 should be incorporated 
into IFRS 2. Accordingly, IFRIC 11 and IFRIC 8 have been withdrawn following the 
publication of the Amendments to IFRS 2.  

Effective date 

Subject to the existing transitional provisions contained in IFRS 2.53-59, the Amendments to 
IFRS 2 should be applied retrospectively for annual periods beginning on or after 1 January 
2010.  

If the information necessary for retrospective application is not available, an entity shall use 
amounts previously recognised in the group's consolidated financial statements in its separate or 
individual financial statements. Earlier application is permitted.   

Further information 

For further information on any of the information included in this TA alert, please contact your 
local Grant Thornton Australia contact or a member of the National Audit Support team at 
NAS@grantthornton.com.au

   

Grant Thornton comment  
We agree with the Amendments to IFRS 2. We consider that they are a natural addition to the scope of IFRS 2. 
Applying IFRS 2 to the above arrangements is consistent with IFRS 2's main principle of recognising the goods or 
services received in a share-based payment transaction. The Amendments to IFRS 2 also result in group cash-
settled share-based payment transactions being accounted for consistently with group equity-settled transactions 
and removes a possible incentive to structure arrangements to be outside IFRS 2's scope. 


