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Technical Accounting Alert  
 

Advertising and promotional costs 

Introduction  

The purpose of this alert is to provide guidance when accounting for expenditure on advertising and 
promotional activities, including: 

• promotional catalogues and brochures; and 
• media advertising.   

 
This TA alert does not address website content development costs.  The specific guidance in SIC-32 
(AASB Interpretation 132) should be followed for these costs.   

 
Relevant Australian standards 

References in this TA alert are made to standards issued by the International Accounting Standards Board.  
The Australian equivalent to each standard included in this alert is shown below: 
 

International Standard reference Australian equivalent standard 

IAS 38 Intangible Assets AASB 138 Intangible Assets 

 

Overview 
There has been some inconsistency in the application of the following requirement in IAS 38: 

 
“Expenditure on advertising and promotional activities should be written off as incurred (IAS 38.69).” 

 
IAS 38 has been amended to clarify when an entity shall recognise advertising and promotional expenditure 
(including mail order catalogues and other expenditures covered by IAS 38 paragraph 68). 
 
In the case of the supply of goods, the entity recognises such expenditure when it has a right to access the 
goods, which is defined as the time where an entity owns the goods or when the goods have been 
constructed and the entity could demand delivery of the goods. For services, an expense is recognised on 
receiving the services. These requirements, however, do not preclude recognising a prepayment as an asset, 
when prepayments have been made in advance of obtaining the right to access the goods or receiving the 
services. 
 
This means that: 

• promotional catalogues and brochures are not recorded as inventory or other assets; and 
• costs incurred in developing an advertising campaign are recorded as expenses as the 

development activities are performed.   
 
It is therefore not appropriate to defer expensing advertising and promotional costs until: 

• the advertising or promotional matter is consumed; or 

• the period(s) in which the entity expects to generate sales.   
 
 



 
Page 2 

 

 
 

Costs are incurred when the related development services or activities are performed.  Services and 
activities are often performed before the advertising or promotional campaign is deployed.  For example, 
an entity might use an external advertising agency to develop an advertising campaign.  Costs associated 
with developing the campaign are incurred as those services are provided, not (for example) when the 
advertisement is broadcast.  Hence, an expense is recorded as the agency provides the development 
services.   

 

Further information 

For further information on any of the information included in this TA alert, please contact your local 
Grant Thornton Australia contact or a member of the National Audit Support team at 
NAS@grantthornton.com.au  
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